Wat is een waterontharder precies?

waterontharder-assortimentEen waterontharder is een stof of apparaat dat de hardheid van water minder maakt. Maar wat is precies de waterhardheid? De waterhardheid geeft weer hoe de concentratie van metaal-ionen in het leidingwater is. Je kunt hierbij denken aan magnesium- en calciumcarbonaat, maar ook bicarbonaten en sulfaten komen hierbij voor. De waterdichtheid van bepaald leidingwater wordt dus bepaald aan de hand van de concentratie van deze stoffen. In principe is het niet ongezond voor een mens om met een hoog gehalte waterhardheid in aanraking te komen. Het probleem is echter wel dat het de werking van zepen en verwarmingselementen moeilijker kan maken.

 

Waterhardheid

Waterhardheid wordt uitgedrukt in Duitse hardheid (dH). Sommige landen hebben het echter over Franse hardheid (fH). In principe maakt het natuurlijk vrij weinig uit welke eenheid wordt aangenomen, want in Nederland houden we dH aan en kunnen we daaraan zien dat het gaat om hardheid. Als je een hardheid van 0 tot 4 vindt, spreek je over zeer zacht water. Van 4 tot 8 is het zacht water, van 8 tot 12 is het gemiddeld water, van 12 tot 18 is het vrij hard water, van 18 tot 30 is het hard water en vanaf 30 dH is het zeer hard water.

 

Wat is normaal qua waterhardheid?

Het beste is om de waterhardheid rond 8 te hebben. Dan is er geen enkel probleem voor het water om door je leidingen te stromen. Het is daarnaast ook goed om niet te zacht water te hebben, dus dan is 8 het beste. In Nederland wordt 8 aangehouden door waterbedrijven als een goede vorm van waterhardheid. Het kan soms voorkomen dat het harder of zachter is, in dat geval zal het waterbedrijf zelf maatregelen treffen om een goede waterhardheid te verkrijgen. Dat scheelt weer zorgen voor de consument.

 

Bron: http://waterontharder-kopen.com